Logo

EL BARÇA DESDE BARCELONA: TODO NOTICIAS

TOCA UNA ALTRA VEGADA MATS
TOCA UNA ALTRA VEGADA MATS
Han passat un quants dies i tenia aquesta publicació pendent. Per motius laborals i d’agenda, no vaig poder publicar aquest article abans...

Han passat un quants dies i tenia aquesta publicació pendent. Per motius laborals i d’agenda, no vaig poder publicar aquest article abans. Ja ha passat una setmana i potser, com sempre en el món de l’esport, els ànims ja s’han refredat sobre aquest assumpte i això ha ajudat als diferents actors a reflexionar una mica sobre el que es va dir. Personalment, m’ha servit per recopilar més informació i comprovar que la memòria i la capacitat d’anàlisi d’algunes persones és, o bé molt pobre, o es veu afectada per les ganes de criticar per criticar.

És cert que el Barça va perdre una gran oportunitat per posar-se líder en solitari. És cert que la primera part de Balaídos mereix ser esborrada de les nostres retines el més ràpid possible. És cert que la reacció de la segona part convida a qüestionar el número de rotacions per partit. I també és molt cert que l’errada de Ter Stegen va evitar, probablement, confirmar la gran reacció blaugrana. Però el que, de cap de les maneres, puc acceptar és l’allau injustificable de crítiques de caràcter destructiu vers el porter alemany assenyalant-lo com el màxim culpable de la derrota de Vigo.

El Barça no va perdre per culpa de Ter Stegen. L’equip blaugrana es va deixar els tres punts a Galícia per una desastrosa primera part on el Celta va saber materialitzar les seves ocasions fruit de la gran pressió en la sortida de pilota de l’equip blaugrana. Un nivell de joc paupèrrim on es va demostrar una vegada més el que vaig mencionar en el meu anterior article sobre les rotacions. Canvis que són necessaris i on defenso Luis Enrique fins al final. Però abusar-ne ens pot portar a més d’un ensurt com el d’ahir. I més si tenim en compte que és en l’inici de temporada quan els jugadors encara no han assolit el nivell òptim.

La medul·lar blaugrana va estar irreconeixible. Sense combinació, sense fluïdesa en la circulació de la pilota i amb pèrdues que van traduir amb un marcador molt contundent a favor del Celta. Ja a la segona part, el Barça va canviar el “xip” va fer una exhibició de joc de control i mentalitat ofensiva per aconseguir escurçar el marcador a un 3-2 que apropava la gesta de la remuntada. La resta és ben sabut. Una errada greu del porter alemany va suposar una un bany d’aigua freda i el gol de Piqué va arribar massa tard. Sense temps per salvar almenys un punt.

La errada del porter alemany va costar cara. Però el que és totalment inadmissible és que es posi en dubte el seu estil, primer, i la seva personalitat, en segon lloc. Les matemàtiques, o els números són molt clars. Ter Stegen és el porter del món amb més intervencions amb els peus. Fins i tot, realitza més passades que no pas alguns jugadors de camp. No només de l’equip rival, sinó que també a vegades de propis companys que, com ell mateix, participen els 90 minuts. Aleshores ens trobem amb la primera errada de pes del porter alemany en 3 anys a  Can Barça amb un número altíssim de participacions. Per tant, després de tantes intervencions no podem “matar” al porter alemany. Estadística pura.

A més, el rol de Ter Stegen a la porteria, i a la dinàmica de joc del Barça, és imprescindible. Juga un paper clau, no només com a gran porter, sinó com a un jugador de camp més. El porter alemany facilita en nombroses ocasions la tasca de sortida de la pilota de manera controlada de manera ràpida, precisa i efectiva. Molts diran que el rol principal del porter és fer parades, que ho és. Però en un equip com el Barcelona, on l’estil de joc és únic i especial, comptar a un porter amb aquestes característiques és sempre un valor afegit.

Recordo quan era petit i es criticava a José Maria Bakero el fet de que moltes vegades passés la pilota al porter. És moment doncs per recordar el que deia el mestre Johan, “a vegades una passada enrere no es un pas enrere. És l’inici d’una jugada millor”. I aquest és precisament el concepte de tot plegat, del sistema i de l’estil que meravella i causa enveja arreu del món. I Ter Stegen és un actor més, a vegades clau, en aquesta dinàmica. I com du la dita, “qui no arrisca, no pisca”.

La temporada és molt llarga i això és només el principi. Els mateixos que ara mateix es despatxen i critiquen a Ter Stegen i Luis Enrique, són els que no entenen que els equips que tenen els títols com a objectiu principal basen la seva preparació física, tècnica i tàctica de manera que el moment òptim arriba a partir del mes de febrer. És quan la temporada arriba al seu moment clau. I és en canvi a l’inici quan el rendiment és més irregular. No és pot mantenir, de cap de les maneres, un rendiment altíssim durant tota la temporada i des del començament.

No seré jo qui critiqui, i tampoc entenc perquè no ho fan la resta malgrat gaudir d’aquesta pràctica, a jugadors com Luis Suárez o Busquets pel seu pobre rendiment. El motiu és molt senzill i només cal llegir el paràgraf anterior. En canvi, i seguint la dinàmica amb l’esmentat anteriorment, m’agradaria veure com acaben equips que han començat la temporada a tope. Alavés, Celta, Eibar, Las Palmas, etc. Els punts que sumin ara, els agrairan al final quan estiguin en disputa el descens. És un altra estratègia.

Així doncs, no cal posar el crit al cel amb el que va passar a Balaídos ni perdre el temps en desestabilitzar a Ter Stegen. L’alemany ha demostrat tenir una gran personalitat, i un caràcter fort, i no canviarà pas el seu estil vistós i atrevit. Així doncs, i com resa la famosa cita de la pel·lícula Casablanca, “toca una altra vegada Mats”.

 

“La millor manera d'esbrinar si pots confiar en algú és confiar en ell.” (Ernest Hemingway)

Comentarios
Esteban Blanchart Amores
Periodista, Publicista i Relacions Públiques. Director de Mitjans del Institute for Cultural Diplomacy (ICD) de Berlín. Membre y Co-Community Manager de Seguiment FCB. Blogger a "La Transmissió d'en Puyal" de Catalunya Ràdio i a "El Penalti" de Ràdio Estel. Soci abonat del FC Barcelona. De Vilanova i la Geltrú. Actualment a Berlín, Alemanya.
Els blogs

Això no ha fet res més que començar. Les vacances ja s’han acabat, jo m’he pres les meves personals en quan a escriure en aquest mitjà,...

Lee

El Paris Saint-Germain (PSG) és un equip “fals”. Avui en dia, els nanos petits, que no saben la història del futbol, se’n compren una...

Lee

Finalmente no va a poder ser y no veremos al genial centrocampista brasileño por el camp nou esta temporada. ...

Lee