Logo

EL BARÇA DESDE BARCELONA: TODO NOTICIAS

Zona Blog / La meva anàlisi

Resultadistes.

Els resultats influeixen cada cop més en les valoracions sobre l'equip.
Resultadistes.
Resultadistes.
Els resultats influeixen cada cop més en les valoracions sobre l'equip.

Cada vegada es fa més difícil conversar sobre futbol en general perquè qualsevol anàlisi està distorsionada, o bé per l'equip que t'agrada, o bé pels resultats dels partits. Així, es fa difícil analitzar d'altres aspectes del futbol, que farien les converses més civilitzades, educades i profitoses. Es podrien analitzar els partits amb més profunditat de mires, sense conformar-nos amb les comparacions de millor i pitjor que, sense fer comentaris generalistes o havent de fer recomptes de títols al llarg de la història. La veritat és que aquest tipus de conversa acaba cansant i les acabo per evitar.

Si parlem només del nostre equip, del Barça, trobo una influència cada cop més elevada del resultadisme a l'hora d'analitzar l'equip i el joc de l'equip. Un exemple el tenim a les comunicacions dels oients a les retransmissions de Catalunya Ràdio. Abans de començar el partit, un cop sabem l'alineació es fan judicis sobre els jugadors escollits i el què passarà (sense conèixer el sistema de joc, el posicionament dels jugadors i moltes altres indicacions tàctiques). Però, a mesura que es defineix el resultat, aquests judicis depenen del tot del resultat obtingut. Si el Barça ha guanyat l'alineació es considerarà correcta i encertada i si el Barça ha perdut es veuran com a evidents totes les causes de la derrota. Això és el que diem 'resultadisme'.

Qui ha jugat a futbol, qui ha escoltat jugadors de futbol, o qui ha vist molts partits de futbol, sap que hi ha molts factors que influeixen en el resultat final. Fins i tot, dins d'un partit, hi ha molts diferents moments, com si fossin micro-partits de futbol dins del partit, que poden tenir una influència molt gran sobre el resultat final. Així, 5 minuts de partit (de desconnexió, de no estar atents o d'encert) poden condicionar el resultat final d'un partir, dels 85 minuts restants. D'aquesta manera, s'hauria d'acceptar (i entendre) que es pot jugar bé un partit, haver fet bé les coses, i no guanyar, de la mateixa manera que es pot guanyar jugant pitjor que l'adversari.

Se m'acud que es podria fer un estudi per objectivar l'efecte del resultadisme a partir de les opinions de les persones que seguim el Barça. Es podria a fer a partir de les dades de les comunicacions dels oients de les retransmissions de la TdP. Així, es podria analitzar la connotació (positiva o negativa) dels missatges rebuts fins als primers 10 o 15 minuts de partit (fins que es poden tenir les primeres impressions o intuicions de com aniran les coses) i comparar-los amb la connotació dels missatges rebuts des d'aquell moment i fins al final del partit. Si la connotació inicial és positiva i canvia a negativa quan el resultat és negatiu confirma l'efecte del resultadisme (o si la connotació inicial és negativa i canvia a positiva si el resultat final és positiu).

Comentarios
Els blogs

Això no ha fet res més que començar. Les vacances ja s’han acabat, jo m’he pres les meves personals en quan a escriure en aquest mitjà,...

Lee

El Paris Saint-Germain (PSG) és un equip “fals”. Avui en dia, els nanos petits, que no saben la història del futbol, se’n compren una...

Lee

Finalmente no va a poder ser y no veremos al genial centrocampista brasileño por el camp nou esta temporada. ...

Lee