Logo

EL BARÇA DESDE BARCELONA: TODO NOTICIAS

PANEM ET CIRCENSES
PANEM ET CIRCENSES
Hi ha una dita castellana, i que m’encanta, que resa que la cara es el reflejo del alma. Una afirmació plena de significat i que es pot...

Hi ha una dita castellana, i que m’encanta, que resa que la cara es el reflejo del alma. Una afirmació plena de significat i que es pot aplicar en molts àmbits de la vida. Ja parlem de política, societat, esports, o de valors humans més propers per a nosaltres com l’amistat, el treball en equip, etc. I en certes ocasions, com avui al partit entre el Leganés i el FC Barcelona podem trobar diversos exemples.

Abans de entrar en detall sobre el tema que vull abordar, no vull dedicar-me de manera estricta al futbol, cal comentar i felicitar a l’equip i al staff tècnic per la treballada victòria aconseguida avui a Butarque. Ha sigut un clar exemple de que, tal i com vaig comentar la setmana passada, si les rotacions es fan amb sentit, els automatismes i el rendiment de l’equip no es veuen afectats. Ha sigut una clara victòria contra un equip que ho ha donat tot, amb i sense pilota, per tal de posar les coses difícils al FC Barcelona. Grans moments de futbol combinats amb moments més bruscos en els últims minuts.

I és en aquest últim aspecte on vull entrar en detall. Amb Neymar i els “defensors” del Leganés com a protagonistes. Puc entendre que cap esportista li agradi perdre per golejada. Puc entendre que ningú li agradi perdre al seu propi estadi. Puc arribar a entendre, tot i en aquest gairebé gens, que la impotència causada per aquesta clara superioritat es tradueixi en joc brusc amb i sense pilota. Amb la pilota amb disputa encara ho puc concebre, sense ella ja no tant. I fins i tot puc estar d’acord amb opinions, barcelonistes inclosos, que creuen que Neymar s’hauria d’estalviar certs intercanvis verbals. El futbol té, de vegades, aquestes coses.

Ara bé, no puc entendre, compartir, i molt menys aprovar i passar per alt, les reaccions, no només dels jugadors, sinó també d’alguns afeccionats i altres “professionals” que tenen un rol més mediàtic. Alguna cosa no funciona quan ens engresquem amb una entrada a Neymar i demanem que modifiqui el seu estil diferent i original. Reaccions donades per l’aplicació de la violència contra un jugador que pot agradar més o menys. I més tenint en compte que, i tal com es troba la situació al futbol actual, justifiquen el valor d’una entrada.

Com he mencionat anteriorment, la cara es el reflejo del alma. Quan viatges, en el meu cas que he residit a Finlàndia i actualment a Alemanya, i coneixes diferents cultures, comportaments, i visions de la realitat, t’adones que el viscut avui a Butarque mereix una seriosa reflexió de la direcció que està prenent la cultura general del nostre país.

Som un país, ara per ara amb una població de 45 milions d’habitants. On considerem un art i un espectacle el fet de torturar fins a la mort un animal. On celebrem com a festa nacional la commemoració d’una invasió que va significar l’espoli i la violació dels drets humans. On considerem una il·legalitat atorgar a un poble el dret a decidir. On membres d’un govern feixista varen gaudir la oportunitat de continuar la seva carrera política amb total impunitat. On considerem el Franquisme, una etapa negra d la història espanyola, un període més de la mateixa. Altres països, com Alemanya, no només s’intenta eradicar del mapa sinó que s’inverteixen enormes esforços educatius per tal d’advertir a les noves generacions del perill que comporta.

Un país on no sabem agrair i valorar el luxe de comptar amb futbolistes màgics i diferents com Neymar. En comptes de contemplar-los, gaudir-los, i aplaudir-los, els critiquem, insultem, xiulem, i no dubtem en venerar les agressions i provocacions dels defensors en l’intent desesperat de posar fre a la seva màgia. On a sobre ens creiem les paraules de dubtosos “líders d’opinió” que justifiquen aquestes accions i no dubten a malgastar esforços en criticar la seva actitud.

El món del futbol compta avui dia amb més atletes que futbolistes. Una pena, però hem d’admetre que no es fàcil ser Neymar, Cristiano Ronaldo, Luis Suárez, Modric, Iniesta, Griezmann, Messi, etc. Per aquest motiu hem d’aprendre a valorar aquest artistes quan els tenim davant. I personalitats rellevants, com Michael Laudrup, han d’utilitzar els seus grans coneixements per defensar aquest tipus de futbolistes. Més tenint en compte, que ell també era un mag amb la pilota als peus. El crack danès té una gran responsabilitat didàctica en aquest sentit. Veus com la seva s’haurien d’utilitzar per ajudar a la població a adquirir aquesta apreciació vers el bon gust.

Tot sumat posa en evidència el principal problema que tenim en aquest país. A Espanya estem anys llum en termes d’educació respecte a altres països del món. Sovint ens preguntem per què tenim el que tenim. Per què vivim en el país en el que vivim. Però si tenim present aquest problema no ens constarà tant entendre perquè som un país amb una taxa d’atur gairebé del 25%. Amb un atur juvenil del 52%, amb una vergonyosa taxa de fracàs i abandonament escolar. Amb nivells de corrupció estratosfèrics al poder que no només no serveixen per desacreditar-lo, sinó que obtenen més vots en les següents eleccions.

Hem de ser conscients que la cara es el reflejo del alma, i això comporta que “al país del cecs, el borni és el rei.”

 

“Mai consideris l'estudi com una obligació, sinó com una oportunitat per penetrar en el bell i meravellós món del saber.” (Albert Einstein)

Comentarios
Esteban Blanchart Amores
Periodista, Publicista i Relacions Públiques. Director de Mitjans del Institute for Cultural Diplomacy (ICD) de Berlín. Membre y Co-Community Manager de Seguiment FCB. Blogger a "La Transmissió d'en Puyal" de Catalunya Ràdio i a "El Penalti" de Ràdio Estel. Soci abonat del FC Barcelona. De Vilanova i la Geltrú. Actualment a Berlín, Alemanya.
Els blogs

Això no ha fet res més que començar. Les vacances ja s’han acabat, jo m’he pres les meves personals en quan a escriure en aquest mitjà,...

Lee

El Paris Saint-Germain (PSG) és un equip “fals”. Avui en dia, els nanos petits, que no saben la història del futbol, se’n compren una...

Lee

Finalmente no va a poder ser y no veremos al genial centrocampista brasileño por el camp nou esta temporada. ...

Lee