Logo

EL BARÇA DESDE BARCELONA: TODO NOTICIAS

NECESSITA MILLORAR
NECESSITA MILLORAR
Fa uns dies, vaig acabar el meu article remarcant l’ambient que es va viure a la grada de l’Estadio Vicente Calderón durant la Final de...

Fa uns dies, vaig acabar el meu article remarcant l’ambient que es va viure a la grada de l’Estadio Vicente Calderón durant la Final de la Copa del Rei. Com deia, sóc abonat al Camp Nou des de fa 12 temporades i he realitzat nombrosos desplaçaments, menys dels que m’agradaria al viure a l’estranger, i mai havia viscut res semblant en termes d’Animació. Mai. Potser la final de Berlin s’apropa una mica.

Va ser una experiència extraordinària. El Barça no tenia el partit de cara, per l’expulsió de Mascherano, però l’afició va respondre enormement animant, cantant, i saltant des del primer minut recolzant l’equip. Actitud que ja es va donar en una jornada festiva pels carrers de Madrid, i on no es va lamentar cap incident remarcable. Aquest fet va ser molt destacat per tots els aficionats del FC Barcelona a les xarxes socials durant els dies següents i val a dir, que fins i tot les persones menys actives en quan a Animació es van sentir contagiades per aquest ambient festiu.

Per a molts va quedar com a simple anècdota. Però per molts altres, dels quals trobem servidor, va ser un examen aprovat amb Matrícula d’Honor pel que ha de ser la futura Grada D’animació que ha d’entrar en funcionament, tal i com es va fer públic anteriorment, a partir de la propera temporada 2016/2017. Va ser un dia en el que els detractors de la mencionada Grada es van quedar, només comptaven amb excuses fonamentades amb generalitzacions i falsos estereotips, sense arguments per seguir enterrant aquesta iniciativa. És més, posaria la mà al foc que van ser dels primers que es van sumar al “Crit Valent” de la Grada del Calderón.

Però el passat dijous va arribar una alegria relativa. Diversos mitjans de comunicació van facilitar més detalls de com quedarà conformada la Grada D’Animació al Gol Nord del Camp Nou. No entraré a les decisions preses per les diferents Penyes d’Animació, per respecte i més tenint en compte que no en formo part. Així com tampoc interpretar aquest article com una decisió generalitzada de la Plataforma Seguiment FCB. És una opinió personal.

I personalment he de dir que es tracten de dades que no són negatives del tot, però que necessiten ser millorades. És evident que ens hem de mostrar positius al constatar que la iniciativa està en marxa i serà una realitat. Però hi ha números no responen a les expectatives. I No em refereixo al preu. Crec que 180 euros amb dret a gaudir de tots els partits oficials és més que raonable. I més si ens posem a comparar amb el preu del futbol no només a Espanya, sinó també arreu d’Europa. Tampoc a la necessitat de que els menors de 16 anys necessitin a un major d’edat per formar-ne part, crec que és pura lògica i més si tenim en compte un aspecte que vindrà a continuació.

Molts socis no acabaran d’entendre com és possible que un club amb més de 100.000 socis, i amb una llista d’espera per accedir a un abonament que supera la dècada, contempla que els no socis amb Carnet de Compromís puguin accedir a la Grada D’Animació. És evident que els que es trobin en aquesta situació es veuran identificats amb amb aquesta condició. Molts ho veuran com una falta de respecte.

Però ens trobem davant la situació de que és una petició expressa dels Grups d'Animació per tal de facilitar la entrada als fills de molts socis que volen accedir a la Grada d’Animació i que compten amb el Carnet de Compromís. A més, ens trobem davant un “abonament” que compta amb condicions especials i amb limitacions. Tals com assistència obligatòria, personal i intransferible, sense servei de Seient Lliure, sense possibilitat de millora de seient, visibilitat reduïda, etc. Per tant, no seria un passi de temporada comparable als que els socis en llista d’espera aspiren.

Ara bé, l'aspecte que em fa ser més pessimista és la seva efectivitat en un dia de partit. No em refereixo a seguretat, servei de bar, ni tampoc al vell rumor dels càntics promoguts via aplicació mòbil. Parlem de la ridícula xifra de 1.250 persones que conformaran aquesta Grada d’Animació. En un Estadi amb 99.354 seients, xifra oficial després de la remodelació dels mateixos al 2005 (en aquesta remodelació es van “descobrir” prop de 1.000 seients nous no sabem si bé per la renovació o per la reducció dels espais...), la creació d’aquest espai al Gol Nord amb una reserva d’efectius tan pobre donarà lloc a L’AFONIA DEL CRIT VALENT.

Només cal pensar un segon en un partit de Champions al Camp Nou. En el millor dels cassos, gairebé 5.000 persones, el 5% que la UEFA obliga al club a reservar per la afició rival, faran més soroll que les 1.250 persones de la Grada d’Animació. I aquest serà el cas sempre que, com diu l’article, la reglamentació UEFA no redueixi el nombre a 1.150 persones per motius d’aforament i/o seguretat. Estaríem davant una ineficàcia ambiental total on sentirem més a l’afició rival i al venedor ambulant de refrescos. Segurament, i tirant una mica d`humor i ironia, els consumidors de pipes ho agrairan al poder escoltar millor els preus, però les persones que lluitem per una millor animació al Camp Nou serà molt frustrant.

Presumim constantment que som “més que un club”, però en molts aspectes encara estem molt endarrerits en relació a l’animació al Camp Nou. El desaparegut Francesc “Tito” Vilanova ja ho va dir en una roda de premsa, “és una vergonya que el Barça no tingui una Grada d’Animació com qualsevol equip d’Europa”. I vivint a Alemanya, prenc com a referència la Südtribune del Signal Iduna Park de Dortmund. Si ho he de descriure amb una paraula, a més d’admiració, seria enveja.

És evident doncs, que no tot és perfecte i encara queda molta feina per fer. No obstant hem de tocar peus a terra, anar a poc a poc i amb calma i parlar al camp com fan els futbolistes. És a dir, els afortunats que formin part d’aquesta Grada D’animació tenen el gran repte i responsabilitat de demostrar que aquest espai mereix més atenció i efectius. Només amb aquesta bona praxis es podrà demostrar que, mentre l’afició del Barça va obtenir Matrícula d’Honor al Calderón, la proposta de la directiva del Barça, provocada per la normativa de la LFP, Necessita Millorar. Per que com diria John “Jock” Stein, “el futbol sense aficionats no es res.

 

 

“Gairebé tot el que faci serà insignificant, però és molt important que ho faci” (Mahatma Gandhi).

 

 

 

Comentarios
Esteban Blanchart Amores
Periodista, Publicista i Relacions Públiques. Director de Mitjans del Institute for Cultural Diplomacy (ICD) de Berlín. Membre y Co-Community Manager de Seguiment FCB. Blogger a "La Transmissió d'en Puyal" de Catalunya Ràdio i a "El Penalti" de Ràdio Estel. Soci abonat del FC Barcelona. De Vilanova i la Geltrú. Actualment a Berlín, Alemanya.
Els blogs

Això no ha fet res més que començar. Les vacances ja s’han acabat, jo m’he pres les meves personals en quan a escriure en aquest mitjà,...

Lee

El Paris Saint-Germain (PSG) és un equip “fals”. Avui en dia, els nanos petits, que no saben la història del futbol, se’n compren una...

Lee

Finalmente no va a poder ser y no veremos al genial centrocampista brasileño por el camp nou esta temporada. ...

Lee