Logo

EL BARÇA DESDE BARCELONA: TODO NOTICIAS

LES GRADES LES CARREGA EL DIABLE
LES GRADES LES CARREGA EL DIABLE
No s’equivoquin. És important, sempre, llegir el contingut de qualsevol article abans de jutjar-lo. Ho dic perquè moltes vegades he notat...

No s’equivoquin. És important, sempre, llegir el contingut de qualsevol article abans de jutjar-lo. Ho dic perquè moltes vegades he notat, gràcies a les xarxes socials, que hi ha persones que analitzen, comenten i, fins i tot, critiquen certs articles només llegint el títol. Això només dóna lloc a un escenari, l’alta possibilitat de fer el ridícul i quedant, com es diu popularment, retratats. La percepció ens pot jugar, a vegades, una mala passada.

L’emissor, en certes ocasions, pot convertir la percepció en un factor determinant alhora d’elaborar un missatge per tal de reafirmar, modificar i, fins i tot, sentenciar l’opinió, i la percepció, del receptor sobre un tema concret. Independentment si és verídic o no. La història ens ha demostrat que la veritat no és sempre, l’aspecte més rellevant. Tot depèn de la força del que anomenem campanya mediàtica.

Per tant, cal entendre que aquest concepte és important per comprendre que aquest article no té pas com objectiu criticar, o almenys posar en dubte, l’aprovació, per part de la directiva del FC Barcelona, de crear una Grada d’Animació al Camp Nou de cara a la temporada vinent. Tot el contrari, el meu objectiu es beneir la iniciativa i condemnar de manera contundent la percepció negativa, i fins i tot criminalitzada, vers aquest tema. I aquest punt, des del meu punt de vista, mereix un profund incís i anàlisi per part de tots els actors inmersos per tal d’evitar precipitar-se. Alguna cosa s’ha de canviar.

Com molts lectors ja saben, formo part de Seguiment FCB, i sóc un dels que gestiona el seu compte de Twitter. Actualment resideixo a Berlín, Alemanya, i vaig rebre amb molt d’entusiasme la notícia. Va ser una gran satisfacció veure com un dels nostres objectius electorals serà una realitat a partir de la temporada vinent. Tot i que em sembla agosarat referir-me a “nostres objectius” quan estem parlant, reconegut fins i tot pel desaparegut Tito Vilanova, “d’una demanda històrica”.

Però queda molt per fer. I no només em refereixo a tot el que envolta a la confecció de la Grada d’Animació, sinó també a la seva percepció negativa. Evidentment és important vetllar per la seguretat de tots els assistents a l’Estadi, minimitzar les molèsties als abonats del Gol Nord, l’accés als menors de 16 anys a la nova Grada d’Animació, etc. Són punts molt importants, vitals, però més important és canviar d’una vegada per totes l’esmentada percepció negativa de la mateixa. Tant de l’emissor, com la del receptor. Grada d’Animació ha de deixar de ser vist com un sinònim de violència.

Tot i que la rebuda de la notícia ha semblat ser molt positiva, hi ha qui encara la posa en dubte. Fins i tot, s’han arribat a llegir opinions i comentaris que, en la meva humil opinió, estan fora de lloc, primer, i són totalment desencertats en segon lloc. Són moltes les veus de socis, i mitjans, que encara relacionen el terme “Grada d’Animació” amb violència, desordre i aldarull. I el concepte que es defensa, per exemple, per part de Seguiment FCB dista molt d’aquesta realitat.

És necessari que socis, mitjans, i forces de l’autoritat facin un esforç per canviar aquesta impressió, i obrin la seva perspectiva en relació a aquest tema. No ajuda gens que, abans de començar, els Mossos d’Esquadra manifestin públicament la seva disconformitat respecte a la confecció del sector d’Animació basant-se en un suposat estudi psicològic realitzat quan, en primer lloc, no se sap qui formarà part d’aquesta Grada d’Animació i, en segon lloc, portem més de 10 anys amb un reduït sector d’Animació al Gol Sud del Camp Nou animant sense cap tipus de problema i amb un comportament exemplar. La percepció ens alerta d’un suposat perill basant-nos en casos aïllats, rumors i suposicions. La realitat ens demostra que si les coses es fan bé, no hi ha res a témer i pot esdevenir tota una experiència engrescadora per a molts socis abonats al Camp Nou. La percepció ens fa patir amb suposicions i rumors, però evita que elogiem les accions positives reals que estan passant davant els nostres ulls. Hem de ser justos.

Afortunadament no tot és negatiu, tal i com vàrem poder comprovar el passat dilluns a l’espai televisiu de “Els Matins” de TV3, on Carles Ordiales, president de Seguiment FCB, va ser entrevistat per tal de donar la seva opinió respecte a la creació de la Grada d’Animació. L’entrevista va ser molt interessant, així com el punt del vista dels periodistes de TV3, especialment Jordi Sanuy Bassa, ja que van entrar a valorar positivament i de manera constructiva la iniciativa, i van deixar clar que és necessari desvincular el concepte de Grada d’Animació amb violència. Amb sentit comú, es possible tirar endavant qualsevol projecte.

Hem de deixar de criminalitzar aquesta idea, i entendre que aquesta iniciativa és possible. A més, es tracta d’una oportunitat històrica de satisfer als socis abonats que volen viure el futbol al Camp Nou d’una manera més engrescada cantant, saltant i animant al Barça. Una possibilitat de canviar aquesta percepció criminalitzada i desafortunada i amb l’esperit de conviure, evidentment, amb els que volen viure els partits de manera més tranquil·la. Sempre que l’equip rival ho permeti...

Ja és hora de que canviem la nostra percepció sobre aquest aspecte. Les Grades d’Animació funcionen generalment de manera molt positiva a tota Europa. Certament que a vegades es donen casos aïllats d’individus que donen la nota. Però hem d’evitar de caure en el parany de generalitzar ni fer pagar justos per pecadors. Hem de tenir present que socialment es pot convertir en un moviment molt enriquidor en l’activitat diària del Camp Nou. Promovent la participació sana dels socis, incloent els joves i amb diverses inquietuts i aficions. Obligat és, com a exemple, veure com funciona en un cas com és el de Borussia Dortmund.

La percepció és la clau. I és molt fàcil d’entendre el que vull dir. Jo no sóc creient, respecto als que ho són, però em vaig educar en una escola catòlica (Escola Pia de Vilanova i la Geltrú), i de petit ens van fer llegir la Bíblia i resar el Pare Nostre cada matí. La percepció del dogma ens fa veure Déu com una cosa que ens estima i hem d’estimar. Si ens parem a pensar, i hem llegit la Bíblia, ens adonem que a mans de Déu mor gent i, fins i tot, ciutats senceres (Sodoma i Gomorra) pateixen la seva ira. En canvi, a la Bíblia ningú mor a mans del Diable, la cosa a evitar i témer. Però veiem a Déu com una cosa bona, i el Diable (que no deixa de ser un símbol) com una cosa dolenta. És el que ens han ensenyat, és el que ens han fet percebre. No es limitin al que els hi han ensenyat, reflexionin amb l’exemple.

Els mitjans de comunicació, i els seus líders d’opinió, són “armes” molt poderoses capaces d’influir en la percepció de certs aspectes del nostre entorn. La gran majoria de vegades de manera encertada i beneficiosa, però en ocasions també de manera perjudicial i desencertada. Sigui com sigui, no hem de ser injustos i pensar que les “armes” les carrega el Diable. De la mateixa manera que hem de donar un pas endavant, ser justos, i com he mencionat anteriorment no fer pagar justos per pecadors. Hem de deixar de creure que “Les Grades les carrega el Diable”.

Com diu el nostre himne, “tan se val d’on venim, si del sud o del nord. Ara estem d’acord. Una bandera ens agermana”. Socis abonats predisposats a animar han de demostrar que la Grada d’Animació és possible. Ho faran. I els socis abonats que volen viure el partit de manera més tranquil·la no han de tenir cap dubte que, primer de tot, serà un espai beneficiós per a l’ambientació del Camp Nou i, en segon lloc, rebran el respecte dels que volen, simplement, animar al Barça.

Tots units fem força. Hem de deixar de criminalitzar la Grada d’Animació d’una vegades per totes demanant una #GradaDanimacióJa i remar tots junts en la mateixa direcció. I es que “si tots animem, guanyarem”.

 

“El futbol sense aficionats no és res”. (John “Jock” Stein)

Comentarios
Esteban Blanchart Amores
Periodista, Publicista i Relacions Públiques. Director de Mitjans del Institute for Cultural Diplomacy (ICD) de Berlín. Membre y Co-Community Manager de Seguiment FCB. Blogger a "La Transmissió d'en Puyal" de Catalunya Ràdio i a "El Penalti" de Ràdio Estel. Soci abonat del FC Barcelona. De Vilanova i la Geltrú. Actualment a Berlín, Alemanya.
Els blogs

Això no ha fet res més que començar. Les vacances ja s’han acabat, jo m’he pres les meves personals en quan a escriure en aquest mitjà,...

Lee

El Paris Saint-Germain (PSG) és un equip “fals”. Avui en dia, els nanos petits, que no saben la història del futbol, se’n compren una...

Lee

Finalmente no va a poder ser y no veremos al genial centrocampista brasileño por el camp nou esta temporada. ...

Lee