Logo

EL BARÇA DESDE BARCELONA: TODO NOTICIAS

L’ÀVIA FUMA
L’ÀVIA FUMA
“Tots cometem errors. Per aquest motiu el llapis porta goma d’esborrar”. Amb aquesta divertida frase Homer Simpson, personatge principal...

“Tots cometem errors. Per aquest motiu el llapis porta goma d’esborrar”. Amb aquesta divertida frase Homer Simpson, personatge principal de la sèrie animada The Simpsons, va voler consolar la seva filla Lisa per un error que va cometre. I és cert, més enllà de la divertida frase hem de tenir present que tots som humans, i que com a tals no estem exemptes de cometre errors en un moment o altre de les nostres vides. El més important és reconèixer aquestes equivocacions, perquè que serveixin de lliçó per tal de no tornar a cometre’ls en el futur. Com es diu popularment, “és de savis rectificar”. I l’autocrítica és molt important alhora de donar aquest pas.

Aquest és el cas del que està passant al Real Madrid. El passat dimarts, durant el partit de UEFA Champions League entre l’AS Roma i el club blanc, el ja ex entrenador del Madrid, Rafa Benítez, va fer un dur anàlisi del club aprofitant la seva tasca de comentarista tècnic per a la cadena britànica BT Sport. Benítez va fer un acte de sinceritat amb unes dures declaracions contra el model de club instaurat per Florentino Pérez. Segons l’ex entrenador, preguntat pel conductor del programa, l’ex barcelonista Gary Lineker, i acompanyat per Rio Ferdinand i Michel Owen, l’actual President és el principal culpable de la irregular trajectòria dels últims 10 anys.

A grans trets, es pot veure un fragment de l’entrevista de manera online, Benítez va afirmar que l’ampli ventall d’entrenadors que ha tingut l’equip blanc durant aquest període (10 entrenadors en 10 anys), la inexistència d’una idea de projecte estable a mig-llarg termini, la carència d’un estil propi inculcat des de la base, la dependència de les pròpies decisions amb els resultats del màxim rival (el FC Barcelona), i sobretot, l’abús d’autoritat de Florentino Pérez sobre tècnics i jugadors al exercir pressions per tal de influir in certes decisions que, en teoria, són fora de la seva competència, són els factors culpables de l’actual situació al club blanc.

Sincerament, són unes declaracions molt dures, sobretot si s’acusa de “barcelonitis” al Real Madrid. Però una cosa és ben certa. Les veritats ofenen. Per molt que es digui que Rafa Benítez no va tenir pietat del seu ex equip, i que pot actuar de manera rancorosa, té raó. I el fet que digués veritats com un temple no ha caigut gens bé. No només dins la cúpula madridista, sinó també entre els aficionats i la premsa espanyola. Segons aquests, Rafa Benítez ha comés un gravíssim acte de traïció. Ho sento, però discrepo totalment.

Res és més lluny de la realitat al afirmar que aquest episodi ha deixat patent que, en primer lloc, el Real Madrid i el seu entorn presumeixen de valors dictatorials i totalitaris, i, en segon lloc, que la autocrítica enlluerna per la seva absència de manera alarmant i preocupant per als interessos dels madridistes més crítics i honestos. Els mateixos que demanaven a Gerardo “Tata” Martino que parlés clar sobre la seva sortida del Barça, són els que ara condemnen al tècnic madrileny per fer un acte de sinceritat, segons ell de traïció. Sense oblidar que són els mateixos que demanaven la dimissió de l’actual junta directiva del Barça per la sanció de la FIFA i, en canvi, parlen de persecució quan el perjudicat és el club blanc.

Als culers ja ens va bé que la dinàmica segueixi així per molts anys. Però si donem el nostre punt de vista objectiu i imparcial, hem de reconèixer que Rafa Benítez té raó. El Real Madrid està condemnat a convertir-se en una Societat Anònima propietat de Florentino Pérez, on ell serà el President, Director Tècnic i Entrenador. Un club on els interessos econòmics personals ja s’interposen als institucionals amb fitxatges estranys i amb contractes secundaris presents. Un club sense un projecte a mig-llarg termini. Un club on els jugadors de la base no saben a què juguen i sense estil propi. Un club on les alineacions les fa el President i són executades per l’entrenador. Un club sense ànima i pendent del que fa el Barça. I uns mitjans, al servei del règim.

Si tot surt bé, Florentino és el gran triomfador. Però si les coses surten malament, sempre serà la culpa dels capitans del primer equip per incitar al mal ambient, de l’entrenador, de Casillas, de Pellegrini, de l’àrbitre, o, fins i tot, de Kevin Roldán. Mai serà responsabilitat del President i la seva gestió. Mai hi haurà autocrítica per admetre els errors i trobar solucions per adreçar la situació. Al contrari, es castigarà als que diguin la veritat o qualsevol corrent pensativa cosa que s’oposi al sistema. De manera fulminant, sense analitzar el contingut del missatge. No interessa.

Mentrestant, en comptes de parlar de les mancances fent autocrítica i ús de valors democràtics alhora de digerir les crítiques, en aquest cas totalment certes, la maquinària mediàtica i empresarial de Florentino Pérez s’encarrega de parlar del Barça especulant amb que si hi ha provocacions, humiliacions, faltes de respecte, manca de valors, dels arbitratges, de l’entorn, dels problemes amb hisenda, de les protestes dels seguidors, de les estelades, que si l’àvia fuma, i altres aspectes per tal de desestabilitzar i desprestigiar al rival. En cap cas, la responsabilitat mai serà d’un mateix. El poder no es discuteix, la culpa sempre la tenen els altres i els seus èxits (els del Barça) es deuen a la sort, a la manipulació, i als favors dels estaments.

No sabem si l’àvia fuma. No és important. Només ho és pels qui no volen reconèixer els errors propis i els èxits i la bona praxi del rival. Es parla de tot menys de la veritat i, sobretot, de futbol. No poden fer-ho, no tenen arguments. L’únic que sabem és que a Madrid tothom titlla de traïdor un sincer i valent Rafa Benítez, fent gala de poder totalitari i la manca d’autocrítica. Tenen un problema, i no el volen veure. I no és el fet que l’àvia fumi, sinó el fum que volen vendre i que ja ningú s’empassa.

 

“Si un cec guia a un cec, tots dos cauran al forat”. (Apòstol San Mateu)

Comentarios
Esteban Blanchart Amores
Periodista, Publicista i Relacions Públiques. Director de Mitjans del Institute for Cultural Diplomacy (ICD) de Berlín. Membre y Co-Community Manager de Seguiment FCB. Blogger a "La Transmissió d'en Puyal" de Catalunya Ràdio i a "El Penalti" de Ràdio Estel. Soci abonat del FC Barcelona. De Vilanova i la Geltrú. Actualment a Berlín, Alemanya.
Els blogs

Això no ha fet res més que començar. Les vacances ja s’han acabat, jo m’he pres les meves personals en quan a escriure en aquest mitjà,...

Lee

El Paris Saint-Germain (PSG) és un equip “fals”. Avui en dia, els nanos petits, que no saben la història del futbol, se’n compren una...

Lee

Finalmente no va a poder ser y no veremos al genial centrocampista brasileño por el camp nou esta temporada. ...

Lee