Logo

EL BARÇA DESDE BARCELONA: TODO NOTICIAS

Zona Blog / Kick Off

La veritable història del Paris Saint-Germain

Erròniament el PSG és considerat avui dia per la premsa com un dels grans clubs d'Europa. L'entitat francesa no té cap tradició ni història rellevant com a club i sempre ha sigut dirigida desde les èlits per motius extra esportius.
La veritable història del Paris Saint-Germain
La veritable història del Paris Saint-Germain
Erròniament el PSG és considerat avui dia per la premsa com un dels grans clubs d'Europa. L'entitat francesa no té cap tradició ni història rellevant com a club i sempre ha sigut dirigida desde les èlits per motius extra esportius.

El Paris Saint-Germain (PSG) és un equip “fals”. Avui en dia, els nanos petits, que no saben la història del futbol, se’n compren una samarreta i creuen que en porten una “dels grans”. És normal que a la seva edat no ho sapiguen. És greu, molt més greu, que els periodistes especialitzats en parlin com el gran equip francès. Enfront els grans històrics del futbol europeu, el seu llegat i el seu mite és molt poca cosa. I enfront els veritables clàssics del futbol francès, el Saint-Ettiene, el Marsella o el Bordeaux, entre d’altres, és un nouvingut fet a cop de fracassos i talonari, amb una afició construïda artificialment. Repassem la seva història.

El PSG es va fundar molt tard: el 1970. París no va tenir mai un gran equip de futbol perquè, al meu parer, París no és ciutat històricament de futbol, sinó de cultura i revolucions. De teatres, cinemes i cabarets. De pintors bohemis, escriptors, músics i artistes d’arreu del món, ciutat neuràlgica de la política internacional i de revoltes populars. Mentres a grans ciutats europees el futbol arrelava amb profunditat eterna en tot l’estrat social, i naixien els equips que escriuran la història (Manchester United fundat el 1878, Liverpool, 1892, Juventus, 1897, Barça, 1899, Milan, 1899, Bayern Munich 1900, Real Madrid, 1902, etcètera) a París futbolísticament no hi passa gran cosa.

A finals dels anys 60, als voltants del Maig del 68, a París només hi queda un equip de futbol professional, el modest però històric Red Star Paris que havia sigut fundat pel mític Jules Rimet a principis de segle. El futbol no funciona a la capital francesa i als joves sembla que els motiva més la lluita social. La Federació Francesa de Futbol s’implicà llavors en un projecte per potenciar un gran equip a la capital, posant en dubte la neutralitat de l’òrgan gestor del futbol nacional. Després de moltes complicacions, i amb la implicació d’algun directiu de la federació i diversos empresaris, el Paris Football Club - que era el nom escollit a través d’una enquesta als diaris - acabà comprant el 1970 la llicència d’un petit equip amateur (Stade Saint-Germanois). Així neix el “Paris Saint-Germain Football Club”. Problemes amb l’alcaldia de París, que no estava d’acord amb el nou nom i els va retirar les subvencions, van crear el 1972 una escissió: el PSG, que havia anat ascendint en categories no professionals, per un costat, i el Paris FC per un altre.

La temporada 73-74 el PSG es troba ja a Segona Divisió, aprofitant que un equip no podia mantenir-se a la categoria, va comprar la plaça i així va ascendir. Aquella temporada puja per primer cop a la seva història a Primera Divisió. Amb empresaris radere i cert èxit de públic, poc a poc, va recollint alguns mèrits esportius a partir dels 80: dues copes de França i el 1985 guanyen la seva primera lliga, però poc més. De nou, un fet extra-esportiu alterarà la seva història. El 1991 Canal+ entra com a soci capitalista del club. L’emisora de televisió, que té els drets de retransmissió de la lliga francesa, vol potenciar el club de la capital enfront el tot poderós Marsella (4 lligues seguides i 1 Copa d’Europa), equip que s’esfondrarà durant la temporada 93-94 per un cas de corrupció. Una Lliga, tres Copes i una Recopa serà el palmarès que aconsegueixen assolir els parisencs el que resta dels 90 sense el Marsella. (I una final de Recopa perduda, com probablement recordareu, contra el Barça de Bobby Robson).

A pesar de les inversions i del suport de Canal+ (l’any 2001, era propietari del 98% del club) l’artifici muntat a París per tenir un equip de futbol després de dues dècades no acaba de rutllar. No hi ha títols, la Lliga la guanya el Nantes, l’Auxerre, el Lens o qualsevol altre, fins arribar a un domini aclaparador del Lyon (7 títols consecutius). El 2006 Canal+ ven el club a un fons d’inversió nord-americà però tampoc funcionarà. Cap títol, algunes temporades al voltant del descens, creix el deute, i s’hi afegeixen problemes de violència amb determinats seguidors que seran difícils de resoldre.

Tot canviarà quan arriba la compra del club pel govern de Qatar, el 2011. Molts fitxatges de jugadors cars i de nivell cada any, forad de l'abast de tots els altres clubs francesos, donen el club 4 lligues seguides i participacions a la Champions League, on mai superen els quarts de final (i on les darreres cinc temporades són eliminats tres cops pel Barça). Però aquesta és la part coneguda: les grans estrelles, les amenaces de la UEFA per rebre diners d’un estat, la primera sanció que van rebre per aquest motiu, el fitxatge de Neymar, la investigació per una possible sanció actualment, etcètera. Aquesta és la veritable història del Paris SG, club fundat desde dalt, sense una vinculació històrica amb la seva ciutat, i que a pesar del suport constant de les èlits esportives i econòmiques del país, ha sigut un fort fracàs fins que no han arribat milionaris d’Orient Mitjà amb procediments bastant foscos. I de moment, tampoc ha fet esportivament gran cosa.

Comentarios
Gertrudis P
Gertrudis P

Gertrudis P

Barcelona
Em proposo escriure alguns articles sobre futbol i la seva relació amb la societat. Textos on gairebé sempre apareixerà la mirada blaugrana, inevitablement. M'interessa tenir un espai per escriure'ls i que puguin tenir visibilitat. I aquesta web és magnífica per començar!
Els blogs

Això no ha fet res més que començar. Les vacances ja s’han acabat, jo m’he pres les meves personals en quan a escriure en aquest mitjà,...

Lee

El Paris Saint-Germain (PSG) és un equip “fals”. Avui en dia, els nanos petits, que no saben la història del futbol, se’n compren una...

Lee

Finalmente no va a poder ser y no veremos al genial centrocampista brasileño por el camp nou esta temporada. ...

Lee