Logo

EL BARÇA DESDE BARCELONA: TODO NOTICIAS

GRADA D'ANIMACIÓ

El projecte de la Grada d'animació és controvertit, té molts elements obscurs, no genera ni molt menys un consens suficient en el sí del Barcelonisme i és fàcil preveure que pot ser un projecte que entri en crisi. Hi ha massa preguntes sense respondre i s'ha actuat de manera massa expeditiva.
GRADA D'ANIMACIÓ
GRADA D'ANIMACIÓ
El projecte de la Grada d'animació és controvertit, té molts elements obscurs, no genera ni molt menys un consens suficient en el sí del Barcelonisme i és fàcil preveure que pot ser un projecte que entri en crisi. Hi ha massa preguntes sense respondre i s'ha actuat de manera massa expeditiva.

El projecte de la Grada d'animació és controvertit, té molts elements obscurs, no genera ni molt menys un consens suficient en el sí del Barcelonisme i és fàcil preveure que pot ser un projecte que entri en crisi. Hi ha massa preguntes sense respondre i s'ha actuat de manera massa expeditiva.

La plataforma "SeguimentFCB" n'ha estat una de les principals impulsores i el Club ha fet seva la proposta, però la informació publicada, i a partir de la qual s'ha aprovat el projecte, no esvaeix totes les preocupacions. Més enllà de la qüestió de la possible "violència" dels espectadors de la Grada, que és potser el tema més sensible i del que s'ha fet més ressò, hi ha altres qüestions preocupants, ja que podem acceptar que ni la plataforma "SeguimentFCB" ni la directiva tenen interès en introduir elements de violència al camp. Així i tot el projecte és defectuós.

La idea general, a grans trets, és "ubicar al Gol Sud, o Gol Nord, aquells aficionats que vulguin viure el futbol d'una manera més activa" (cito text de "SeguimentFCB) o "tenir una grada d’animació per poder donar suport a l’Estadi al nostre equip, una grada potent i viva que vibri els 90 minuts". D'acord. Però què se suposa que fa actualment la grada del Camp Nou, si no animar? Què proposen fer exactament? A qui interessa que es faci? On ens conduirà tot això?

Pel que sembla, tot plegat ve d'un prejudici. Baixa autoestima. L'emmirallament (erroni) amb altres aficions com la de l'Allianz Arena (Munich), la Bombonera (Buenos Aires) o el Celtic Park (Glasgow). La meva sensació és que, senzillament, els aficionats de Barcelona no som així. És clar que l'estadi ha de vibrar cada partit però no es pot demanar als aficionats del Barça que traeixin la seva naturalesa i deixin de ser qui són (per no dir que, potser, molts no ens sentim identificats amb la manera de ser d'aquests altres aficionats d'arreu).

Els Barcelonistes demostren, sempre que hi ha ocasió de fer-ho, que són al costat de l'equip. És cert que la grada té dies un xic més adormida i fa honor a aquell tòpic del públic del Liceu, però les nits dels partits grans són espectaculars i quan el Camp Nou bull com una olla és capaç de deixar imatges per la història. Pensem en la nit de la tornada de semifinals de Champions contra l'Inter de Mourinho en què, tot i no passar l'eliminatòria, l'ambient va ser increïble; pensem en els enfrontaments amb el Madrid o la majoria d'eliminatòries dels darrers anys. Fins i tot moments de catarsi amb comiats com el de Xavi o Guardiola.

La gent del Barça té un potencial més que suficient per fer vibrar l'estadi. Potser el problema no és dels aficionats o la seva ubicació. Potser és que ens agrada vibrar de tant en tant o que, senzillament, tenim competicions poc vibrants (la Copa, d'anada i tornada, no té cap emoció durant mesos; la Lliga, amb l'actual repartiment de beneficis televisius, produeix partits somnífers; i no parlem dels horaris o els preus de les entrades, pensats per tothom menys pels que són a la graderia).

En definitiva, ens fixem amb models que són totalment diferents (Argentina, Regne Unit, Alemanya, etc.), no analitzem la conjuntura i acabem pensant que tenim un problema nosaltres, la nostra gent, que en realitat reacciona a allò que veu. Per tot això, cal analitzar el projecte i valorar per què es trasllada el nucli de la qüestió (que prové d'un context) a la Graderia de l'estadi. Per què assumim que tenim una mala grada? Tot plegat genera una sensació d'incertesa i uns interrogants que, potser, el temps respondrà.

*    *    *

Qui són aquesta gent que vol viure el futbol d'una manera més activa?

Com selecciones aquesta gent? Estem parlant de crear col·lectius als que aquesta gent s'inscriuria per tenir lloc a la grada? Qui controlaria, aleshores, aquests col·lectius? Hi hauria gent que es quedaria sense els seus abonaments per fer lloc a aquests espais?

La mateixa idea ("Grada d'animació") implica que la gent que vol viure el futbol d'una manera activa no hi és actualment a l'estadi, els qui anem actualment al camp no formem part de la grada d'animació, ja que se n'ha de crear una.

I encara, una "Grada d'animació" envia el missatge a la resta que "la feina de l'animació ja està a mans d'uns altres". Un missatge que es podria percebre com que una part dels abonats sobra, que s'ha de fer lloc a tota una gent que és "millor" per a l'equip i per al Club. Sembla estrany fer aquesta diferenciació quan avui en dia, senzillament, qui vulgui anar al camp a viure-ho d'una manera més intensa ja pot fer-ho.

O no... Què impedeix viure el futbol d'una manera més activa ara i quina solució es proposa?

Hem d'entendre, a partir d'aquesta demanda, que l'espai de la grada actual té algun defecte (!), alguna cosa que no permet viure el futbol intensament. Aleshores, com es crearia un espai diferent en què la gent, que ara no pot, pugui vibrar els 90 minuts?

Llavors de què parlem? Les normes en aquesta graderia serien unes altres que a la resta de l'estadi? Quina diferència hi hauria entre anar a la grada d'animació o al meu seient de sempre? Hi hauria privilegis?

Tot plegat porta a pensar que es vol crear un espai realment diferenciat, amb gent diferenciada i amb drets diferenciats. Si no, quina diferència hi ha entre la "Grada d'animació" i la graderia actual? No és una graderia per animar la que tenim ara? Serien simplement seients de l'estadi que es gestionarien d'una altra manera, o es pensa en una grada diferenciada físicament i materialment amb tanques, murs o xarxes?

I què passa amb les manifestacions públiques de l'estadi?

Una graderia, i potser encara més una graderia com la del Barça, canalitza i fa d'altaveu de moltes demandes i opinions. És una finestra al món de la nostra manera de ser (deixem-ho en "com a Barcelonistes", per allò que Catalunya també és més que un Club) i un reflex d'expectatives i emocions. Quan vaig al camp vull sentir-me identificat amb la graderia i, el dia que no m'hi senti, hauré de deixar d'anar-hi.

En aquest sentit, una "Grada d'animació" gaudeix d'un privilegi que els Barcelonistes no estem disposats a cedir: el monopoli de la nostra opinió com a espectadors. Si aquesta grada (que hem vist que tindria gent diferent i, possiblement, un aspecte diferent i més vistós) decideix cridar consignes o mostrar pancartes diferents a les que, espontàniament, consensuem entre els aficionats del club, el Camp Nou traslladarà aquests missatges al món i (per què no?) podrà ser usat per aquells qui controlin "La Grada" per controlar també l'origen i el destí d'aquests missatges.

*     *     *

És comprensible que les imatges d'altres estadis poden posar la pell de gallina, però em sembla que el problema no el tenim als seients de l'estadi ni entre els abonats que hi aixafen el cul. Es tracta d'una qüestió més general (caràcter, tarannà, conjuntures) que amb la creació d'una graderia no es podria canviar si no és que ens dediquem, directament, a substituir una gent per una altra o diferenciar càrregues i beneficis entre els aficionats.

Si el model del nostre futbol tendís als models d'altres lligues potser, mica en mica, aniríem assimilant actituds i valors també d'altres lligues, però actualment els aficionats del barça som els que som, com som, i els motius per voler canviar-nos són obscurs i inquietants.

Comentarios
Pau Mogas López-Nieto
Vaig néixer fa un temps i... diria que això és tot. En algun moment m'he llicenciat en Filosofia, això sí, i ara estudio Dret (la carrera, s'entén, no dempeus). Sigueu benvinguts, passeu i, si ho voleu, comenteu!
Els blogs

Això no ha fet res més que començar. Les vacances ja s’han acabat, jo m’he pres les meves personals en quan a escriure en aquest mitjà,...

Lee

El Paris Saint-Germain (PSG) és un equip “fals”. Avui en dia, els nanos petits, que no saben la història del futbol, se’n compren una...

Lee

Finalmente no va a poder ser y no veremos al genial centrocampista brasileño por el camp nou esta temporada. ...

Lee