Logo

EL BARÇA DESDE BARCELONA: TODO NOTICIAS

Entre tots el mataran
Entre tots el mataran
Ja no podem veure ni els resums dels partits

Com que ja tinc una edat, recordo perfectament aquells temps en què el Govern central sostenia que el futbol en obert a la televisió era un bé «d’interès general» que calia preservar. Ja es veia que una cosa que generava tants diners no podia ser de franc, i així aviat es va anar privatitzant i ha calgut anar-se gratant la butxaca per poder veure futbol en general, i determinats equips en particular. Entremig, ardides bregues judicials entre operadors i durs debats sobre la distribució del pastís de la televisió entre els clubs —i la forma de quantificar quins clubs generen més publicitat, que és la base i la cirera del pastís—, mentre els pobres espectadors ens anem quedant desprotegits, a la intempèrie.

Aquesta temporada, però, hem arribat a uns límits inaudits. Movistar+ ha comprat el Canal+ i s’ha quedat amb la Lliga espanyola de primera divisió —excepte un partit setmanal en obert— i de segona divisió, i amb la Copa del Rei —també excepte un partit per cada eliminatòria, i excepte la final. Altres operadors minoritaris (Vodafone, Orange, Telecable) oferiran igualment partits de Lliga i Copa.

La plataforma BeIN Sports, propietat de Mediapro i Al-Jazeera, té durant tres anys l’exclusiva dels partits de Champions League que tenia l'extint GolT, excepte un dels que es juguin dimarts. BeIN emet els partits per internet, però ha cedit partits a Vodafone, Orange i Telecable (Movistar encara hi està negociant).

TVE oferirà els partits oficials de la selecció espanyola, i també un únic partit de Lliga en obert cada setmana, que mai no serà del Barça ni del Madrid ni de cap equip que jugui Champions. També emetrà en obert un partit de Copa del Rei de cada eliminatòria, excepte la final, que serà per a Mediaset (Tele5).

Un dels partits de Champions que es juguin en dimarts, l’emetrà en obert Antena 3 (i TV3 a Catalunya). Com que ja han anunciat que el primer partit serà del Madrid, i el segon del Barça, els altres clubs que enguany juguen Champions (Atlético de Madrid, València i Sevilla) han posat el crit al cel, tement que seran ignorats sistemàticament. Ja ho veurem; potser dependrà de l’interès de cada partit concret, però les audiències manen.

Movistar+ ha llançat una oferta atractiva pel seu lot futbolístic: 9,90 euros al mes (a part del cost del paquet genèric: telèfon fix i mòbil i ADSL); la llàstima és que l’oferta només és vàlida fins al 2016. Que vol dir que el dia 1 de gener de 2016, quan ja tindrem el caramel a la boca, els 10 euros se’ns convertiran en 65. Si Movistar arriba a una entesa amb BeIN per la Champions, els preus del 2015 s’encariran lògicament per a qui els compri; i, no cal dir-ho, el cost a partir del gener també. (Una opció podria ser esborrar-se’n a final d'any i esperar a veure si hi ha una nova oferta —que, si tothom s’esborrés, n’hi hauria, segur).

Si he entès bé tot aquest galimaties i l'he sabut mig explicar, això és el que hi ha, i no cal amoïnar-s’hi, que és picar en ferro fred. Però és que encara hi ha una cosa més escandalosa: TVE (sí, una televisió pública) ha comprat a la LFP els drets en exclusiva dels «resums dels partits». Un cop en propietat d’això, aquesta cadena elabora un miniresum de 90 segons que és el que cedeix a les altres cadenes, estrictament per als informatius.

D’aquesta manera, per veure un resum més extens dels 90 segons que es vulguin dignar a difondre, ara només podem fer-ho a TVE. Què passa? Que per veure els gols del Barça després del partit has d’esperar a haver vist, no tan sols els gols del Madrid i altres que hagin jugat (si només fos això, paciència), sinó aguantar una llarga tertúlia sobre les virtuts i grandeses de l’equip de la Villa y Corte… En canvi, els programes de les altres cadenes —en concret, i pel que fa a mi, les catalanes—, que analitzen i comenten amb més detall els partits del Barça, ho podran fer igualment... però sense imatges. Ja no podrem mirar des de diversos angles aquell fora de joc dubtós, aquella falta no assenyalada, aquella jugada bonica, si TVE no ho ha seleccionat per al seu miniresum de 90 segons. I passa igual amb els partits dels equips catalans de segona divisió; en canvi, com que el BarçaB juga a 2aB, aquest s’escapa del desastre i el podem veure per Esport3.

No, no mataran el futbol perquè agrada a molta gent. Però l’estan deixant plomat amb tanta comercialització i tanta gent que hi suca. Potser caldria un partit polític que propugnés el dret inalienable dels ciutadans a poder veure en obert, si no tots els partits, almenys els resums extensos de tots els partits. On ens hem de veure. O tempora, o mores!

 

Comentarios
Els blogs

Això no ha fet res més que començar. Les vacances ja s’han acabat, jo m’he pres les meves personals en quan a escriure en aquest mitjà,...

Lee

El Paris Saint-Germain (PSG) és un equip “fals”. Avui en dia, els nanos petits, que no saben la història del futbol, se’n compren una...

Lee

Finalmente no va a poder ser y no veremos al genial centrocampista brasileño por el camp nou esta temporada. ...

Lee