Logo

EL BARÇA DESDE BARCELONA: TODO NOTICIAS

Zona Blog / CRITERI BLAUGRANA

Dimissions compartides

Històricament, tots els presidents del Barça tenen una característica comuna: han dimitit. Aquesta és una dada que sobta i cal valorar.
Dimissions compartides
Dimissions compartides
Històricament, tots els presidents del Barça tenen una característica comuna: han dimitit. Aquesta és una dada que sobta i cal valorar.

Sembla estrany, però és totalment cert: la dimissió és el desenllaç per excel·lència dels mandats dels presidents del Barça. Des de la dècada del 1930 tots els presidents del club s’han vist obligats a dimitir, o han optat per aquesta solució davant la situació global del club. La falta d'unitat o les tensions socials es postulen com dos dels motius capitals d’aquestes decisions i evidencien un problema de fons en la mentalitat culer.

Des d'Agustí Montal, fins a Bartomeu, passant pel mateix Gamper, la dimissió com a porta de sortida, la convocatòria d’eleccions com a remei als problemes, una història que s’ha repetit una vegada i una altra. Primer Núñez i després Gaspar, a finals del segle passat i inicis d’aquest, més endavant Sandro Rosell, ara fa un any. Sempre el mateix desenllaç.

L’únic que trenca aquesta norma, però, l’excepció que confirma la regla, és Joan Laporta, president del club entre el 2003 i el 2010. No és que les dificultats i les crisis no arribessin al club o que alguns aspectes de la seva gestió no fossin qüestionables, sinó que algun motiu, el seu caràcter, la seva força, els seus suports o la seva voluntat, va frenar la seva dimissió. Personalment, crec que no havia d’arribar. No hi havia motius. Havent superat una moció de censura i havent reconstruït dos Barces guanyadors, primer amb Rijkaard i després amb Guardiola, mereixia acabar el mandat. No sé si ha estat el millor president de la història del club --potser sí--, però, sens dubte, ha estat el president del millor Barça de la història. Totes aquestes raons, i el seu llegat al Camp Nou, indiscutible per a tothom, avalen que sigui l’únic que no hagi dimitit. I això encara dóna més valor a la seva tasca.

Però deixant enrere Laporta, tornant al tema de les dimissions, no sé quina pot ser la raó essencial del fet que tots els presidents dimiteixin. Potser els culers som molt exigents, potser ho qüestionem tot o ens enfadem per qualsevol cosa. No ho sé. Però sobta, i molt, que les crisis socials i institucionals moguin més el club que els mateixos resultats esportius. És una tendència, no es pot negar, que governi qui governi --si és que es pot dir que un club es governa-- la tensió sempre hi és present, d’un bàndol o de l’altre.

Bàndol, quina paraula… Han d’haver-hi bàndols en un club de futbol? Potser l’establiment progressiu de grups oposats ideològicament ha provocat les dimissions. No ho sabrem mai. Per què sempre ens hem d’estar barallant? L’únic que sabem és que una de les millors notícies és que, moltes vegades, l’esport aconsegueix aïllar-se de la política i deixar de banda les rivalitats internes per centrar-se, únicament, en la competició. Exceptuant algun episodi, podríem afirmar que, en general, les dimissions són de presidents i no d’equips i resultats. Això és el més important i el que hem de saber mantenir. Mentre a la llotja els directius discuteixen entre ells, al camp o a la pista la pilota segueix governant.

PD: D’aquí a vint dies tindrem un nou president, estarem a l’aguait de quant dura...

Comentarios
Martí Odriozola
Martí Odriozola

Martí Odriozola

Barcelona
Estudiant de Periodisme i Ciències Polítiques a la UPF i presentador del Districte Esportiu a Sants 3 Ràdio. El periodisme no és una professió, és una manera d'entendre la vida.
Els blogs

Això no ha fet res més que començar. Les vacances ja s’han acabat, jo m’he pres les meves personals en quan a escriure en aquest mitjà,...

Lee

El Paris Saint-Germain (PSG) és un equip “fals”. Avui en dia, els nanos petits, que no saben la història del futbol, se’n compren una...

Lee

Finalmente no va a poder ser y no veremos al genial centrocampista brasileño por el camp nou esta temporada. ...

Lee